Hogyan válasszunk idegen nyelvet?

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke minél hamarabb és minél több idegen nyelvet sajátítana el. De mit tegyen az a szülő, akinek a gyermeke diszlexiás? Vajon melyik nyelvet válassza? Melyikkel érdemes kezdeni? Melyiket lehet legkönnyebben elsajátítani?

Vannak egyszerűbb nyelvek

A diszlexiás gyermekeknek sem minden nyelv okoz ugyanakkora nehézséget, mivel a nyelvek között is vannak különbségek. A nyelveket helyesírásuk alapján két osztályba sorolhatjuk: felszíni vagy mély helyesírású kategóriába. Felszíni helyesírású nyelveknek nevezzük azokat a nyelveket, amelyekben a helyesírást alapvetően a kiejtés határozza meg, melynek szabályai könnyen megtanulhatóak, elsajátíthatóak. Ilyen nyelvek a spanyol, olasz, német, és többé-kevésbé ide tartozik a magyar is.

Mély víz!

A mély helyesírású nyelveknél - angol, francia - a helyesírás és kiejtés között nincs ennyire szoros kapcsolat, és a helyesírási szabályok is kevésbé egyértelműek. Míg a magyar nyelvben hozzászoktunk ahhoz, hogy a betűk vagy betűkapcsolatok többnyire mindig ugyanazt a hangot jelölik, az angol és francia nyelvben egy betű vagy betűsor sokféle hangot jelölhet. Természetesen az ebbe a kategóriába sorolható nyelvek tanulása sokkal nagyobb kihívást jelent a diszlexiás gyermekek számára, de kezdő (nem diszlexiás) nyelvtanulók is gyakran panaszkodnak emiatt.

Akarom?

Azonban az idegen nyelv kiválasztásakor nemcsak az adott nyelv tanulásának nehézségeivel kell számolnunk. A szülőknek a motivációs tényezőket is figyelembe kell venniük. Magyarországon még manapság is az angol (esetleg a német) nyelvre van leggyakrabban szükség. A diákok többsége ezért nehézsége ellenére az angol nyelvet választja. Az országos statisztikai adatok is azt mutatják, hogy legtöbben angolból nyelvizsgáznak. Vajon miért?

Miért fontos az angol?

Az angol

- az internet nyelve,

- sok az elérhető angol TV csatorna,

- a legtöbb sláger és film angolul szólal meg,

- angolul beszél a legtöbb sztár,

- szinte minden külföldivel (németekkel, osztrákokkal is) kommunikálhatunk angolul,

- a számítástechnika nyelve,

- az EU országaiban is leginkább ezzel boldogulunk,

- elérhetővé vált a kiutazás,

- az angol nyelv ismeretével könnyebb munkát vállalni,

- egyes szakmák, foglalkozások esetén elengedhetetlen az angol nyelv ismerete (szakirodalom).

Ezen okok ismeretében teljesen érthető, ha a diszlexiás diák a várható nehézségek ellenére is az angol nyelvet választja.

Ha nincs nyelvtanár

Sajnos a szülőknek még azzal a is szembe kell nézniük, hogy sok helyen legjobb esetben is csak két nyelv közül választhatnak. Ráadásul az iskolákban kötöttek a csoportlétszámok, így gyakran az is előfordul, hogy a diákok egy része kényszerből tanulja a nyelvet.

Szinte lehetetlen ennyi szempontot figyelembe vennünk az idegen nyelv választásánál, így érdemesebb megismernünk azokat a módszereket, amelyekkel segíthetjük diszlexiás gyermekünk nyelvtanulását. Ebben segít Angolnyelvgyerekeknek.hu oldalunk, ahol ötleteket, játékokat, és konkrét segítséget is találsz!

Kattints ide, és tudd meg, hogy hogyan segíthetsz gyermeked angol nyelvtudásának fejlesztésében >>>

Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki


Az 5 legnagyobb hiba, mely hátráltat a nyelvtanulásban

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál? Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant? Legkevésbé sem!

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Nyelvet tanulni nem mindig könnyű, és ha gyermeked lemarad a többiektől, akkor hamar elcsügged, és elveszítik a kedvét. Vajon Te, szülőként hogyan segíthetsz neki? Mit tehetsz azért, hogy könnyebben tanulja a nyelvet, és jobb eredményeket érjen el?

Diszlexia és nyelvtanulás

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermekének diszlexiája és tanulási nehézségei miatt gondjai vannak az idegen nyelv elsajátításával, és a nyelvvizsga megszerzésével. Vajon mi a megoldás?

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan. De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Van nyelvérzéked!

Amikor a nyelvtudásról, vagy a nyelvtudás hiányáról beszélgetek valakivel, az egyik leggyakrabban ismételt érv: "Nincs nyelvérzékem!" Vajon mi is az igazság a nyelvérzékről?

Miért ne kellene nyelvet tanulni?

Sok szülő és pedagógus örült, amikor pár éve bevezették, hogy a diszlexiás diákok számára felmentést lehet adni a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvtanulás értékelése alól. Én nem voltam közöttük. Vajon miért kell a diszlexiásoknak is nyelvet tanulni?

Három történet az angoltanulásról - Mások hogy oldják meg?

Pár nappal ezelőtt arra kértük a szülőket, hogy írják meg a gyermekük angol nyelvtanulásával kapcsolatos élményeiket. Hárman is elküldték történetüket, hogy azt közreadhassuk, és mindannyian tanulhassunk belőle. Vajon milyen problémákkal küszködnek

Gépezzen? Vagy ne gépezzen?

A gyerekek életében egyre fontosabb szerepet játszik a számítógép. Az egyik leginkább kedvelt számítógépes tevékenységük a számítógépes játék. De vajon fejleszti-e gyermeked nyelvtudását, ha számítógépes játékokat játszik?

Angol szótanuló memóriajáték

Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat tanulhattok, megismerkedhettek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

Mivel töltsük a nyarat?

Minden évben komoly dilemmát jelent számomra, hogy tanuljon, ismételjen nyáron gyermekem vagy inkább hagyjam pihenni? A jó évkezdéshez új élményekre van szükség.Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.

Telefon:87/482-155, Mobil: 30/227-06-91
e-mail: info@varazsbetu.hu