Nyelvtanulás diszlexiával

Az angol nyelv egyre nélkülözhetetlenebb mind a továbbtanulás, mind a munkavállalás során, ennek ellenére szinte egyetlen iskola sem nyújt személyre szabott segítséget a nyelvtanulás során a diszlexiás és tanulási problémával küzdő gyerekeknek.

Mit tehetsz, ha gyermeked számára gondot okoz a nyelvtanulás? Hogyan segíthetsz neki problémái leküzdésében?

Kivételes nyelv

A diszlexiás gyermekek számára gyakran nagyon nehéz a nyelvtanulás, hiszen az idegen nyelv tanulása során problémáik felerősödve jelentkeznek. Különösen igaz ez az angol nyelvre, melyben a betű-hang kapcsolatok gyökeresen eltérnek a magyar nyelvtől. Ráadásul az angolban nem csak egyszerűen más hangok tartoznak a betűkhöz, mint a magyarban, hanem nagyon sok a kivétel, a szabálytalanság is. Ez is megnehezíti gyermeked feladatát.

A diszlexiás gyermeknek gondot okozhat egyes hangok felismerése, sokszor nehézséget jelent a szavak és a szabályok memorizálása is. Másoknak a figyelemösszpontosítás okoz problémát, ezért az információkat, a tudásanyagot hiányosan sajátítják el.

Önbizalmatlanság

A diszlexiás gyerekek az iskolában a nem megfelelő nyelvtanítási módszereknek köszönhetően csak küszködnek, és negatív önképet alakítanak ki magukról. Elveszítik önbizalmukat, és megutálják a tanulást.

Pedig van megoldás, vannak módszerek, melyek segítségével a diszlexiás gyerekek is meg tudnak tanulni angolul! És ennek - az angol nyelvtudás nyilvánvaló hasznán túl - egyéb előnyei is vannak.

Csak rugalmasan

Ha sikerül megtanulnia egy nyelvet, az visszaadja gyermekednek a tanulással kapcsolatos magabiztosságát, ráadásul abban is segíthet, hogy a magyar nyelvtannal kapcsolatban tisztázzon olyan dolgokat, amiket eddig nem értett. Az idegen nyelv sokszor más logika szerint gondolkodik, mint a magyar, ugyanazokat a dolgokat másképp fejezi ki, ezért a kreativitást és a gondolkodás rugalmasságát is javítja.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy diszlexiás gyermek nyelvtanulása során?

Használd az érzékszerveket!

A tanulási eredményességet javítja, ha minél több érzékszervet bevonunk a tanulásba. Egy diszlexiás gyerek könnyebben megtanulja a szót, ha nem csak olvassa, hanem hallja is, ha leírja, kimondja, ha látja a szóhoz tartozó képet. A szavakat nem önmagában kell tanulnia, hanem mindig mondatban is meg kell ismerkednie velük, így rögtön mintát kap a használatra is. Lehetőséget kell adni a mozgásra is: pantomim és mutogatás segítségével el lehet játszani a szavakat.

Tudatos hangok

Mivel a diszlexiás gyerekek számára sokszor gondot okoz az angol nyelv hangjainak elsajátítása és felismerése, ezért ezzel külön és hangsúlyosan foglalkozni kell. Tudatosan meg kell ismerkedni fonetikával, a nyelv hangzóival, el kell magyarázni, hogyan ejtjük, hogyan képezzük őket.

A diszlexiás gyermeknek több gyakorlásra és rendszeres ismétlésre van szüksége ahhoz, hogy az angol nyelv ismeretei bevésődjenek. A monotonitás elkerülése érdekében nagyobb játékosságra van szükség. A hagyományos, iskolapadban papírral ceruzával való tanítás nem elég. Rejtvényekre, éneklésre, mozgásra van szükség.

Te is segíthetsz gyermekednek!

Az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszert azoknak az elveknek a figyelembe vételével hoztuk létre, amelyek segítségével minden gyerek, köztük a diszlexiás és tanulási problémával küzdő diákok is könnyebben el tudják sajátítani az angol nyelvet, és melyek sikerélményt adnak nekik.

Tudj meg többet az AngolNyelvGyerekeknek.hu módszeréről! Olvass tovább >>>

Ismerkedj meg a legújabb módszerekkel és ötletekkel, melyek segítségével gyermeked használható angol nyelvtudást szerezhet. Nem kell tétlenül nézned, ahogy gyermeked kínlódik az iskolai nyelvórákon! Gyermekednek is lehetősége van kiemelkedni és a legjobbak közé kerülni!

Kattints ide, és tudd meg, hogyan segíthetsz gyermeked angol nyelvtudásának fejlesztésében>>>

Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki


Az 5 legnagyobb hiba, mely hátráltat a nyelvtanulásban

Ha megkérdezném Tőled, mi a legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, mit válaszolnál? Kicsi a szókincse? Rossz a kiejtése? Rosszul alkalmazza a nyelvtant? Legkevésbé sem!

Hogyan segíthetsz gyermekednek az angol nyelvtanulásban? 5+1 ötlet szülőknek

Nyelvet tanulni nem mindig könnyű, és ha gyermeked lemarad a többiektől, akkor hamar elcsügged, és elveszítik a kedvét. Vajon Te, szülőként hogyan segíthetsz neki? Mit tehetsz azért, hogy könnyebben tanulja a nyelvet, és jobb eredményeket érjen el?

Diszlexia és nyelvtanulás

Sok szülő panaszkodik, hogy gyermekének diszlexiája és tanulási nehézségei miatt gondjai vannak az idegen nyelv elsajátításával, és a nyelvvizsga megszerzésével. Vajon mi a megoldás?

15 tipp, mellyel a szótanulás szórakoztatóvá válik

A szótanulás, szókincsbővítés fontos része a nyelvtanulásnak. Sajnos monoton és unalmas. Legalábbis ezt mondják sokan. De vajon lehet-e a szótanulás kevésbé izgalmas vagy akár érdekes? Megszerethetjük-e a szótanulást?

Van nyelvérzéked!

Amikor a nyelvtudásról, vagy a nyelvtudás hiányáról beszélgetek valakivel, az egyik leggyakrabban ismételt érv: "Nincs nyelvérzékem!" Vajon mi is az igazság a nyelvérzékről?

Miért ne kellene nyelvet tanulni?

Sok szülő és pedagógus örült, amikor pár éve bevezették, hogy a diszlexiás diákok számára felmentést lehet adni a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvtanulás értékelése alól. Én nem voltam közöttük. Vajon miért kell a diszlexiásoknak is nyelvet tanulni?

Három történet az angoltanulásról - Mások hogy oldják meg?

Pár nappal ezelőtt arra kértük a szülőket, hogy írják meg a gyermekük angol nyelvtanulásával kapcsolatos élményeiket. Hárman is elküldték történetüket, hogy azt közreadhassuk, és mindannyian tanulhassunk belőle. Vajon milyen problémákkal küszködnek

Gépezzen? Vagy ne gépezzen?

A gyerekek életében egyre fontosabb szerepet játszik a számítógép. Az egyik leginkább kedvelt számítógépes tevékenységük a számítógépes játék. De vajon fejleszti-e gyermeked nyelvtudását, ha számítógépes játékokat játszik?

Angol szótanuló memóriajáték

Mára a nyelvtanulás megkönnyítésére készítettünk egy memóriajátékot. A kártyák segítségével szavakat tanulhattok, megismerkedhettek a zöldségekkel és a gyümölcsökkel.

Mivel töltsük a nyarat?

Minden évben komoly dilemmát jelent számomra, hogy tanuljon, ismételjen nyáron gyermekem vagy inkább hagyjam pihenni? A jó évkezdéshez új élményekre van szükség.Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.

Telefon:87/482-155, Mobil: 30/227-06-91
e-mail: info@varazsbetu.hu